Portugal!

12 dagen Portugal vanaf €530,-

Vertrek: 09-08-2019

Vertrek: 09-08-2019

Prijs €530,- p/p

Portugal is een heerlijk vakantieland. Van de sprookjespaleizen in Sintra tot de duizelingwekkende ravijnen in de Serra da Estrela en van Lissabon met haar romantische wijken tot de sneeuwwitte dorpjes in de Alentejo. Je kunt er uitmuntend eten en ondertussen luisteren naar de weemoedige fadomuziek. Portugal biedt haar bezoekers comfort voor een vriendelijke prijs. Kwaliteit en service staan op een zeer hoog niveau. Behalve de adembenemende kusten van Portugal kun je ook genieten van het prachtige natuurschoon, de rivieren, bergen, dorpjes, ommuurde steden, heerlijke wijnen zoals de overbekende port, culinaire hoogstandjes van vele regio’s en een allervriendelijkste en gastvrije bevolking.

Bevolking, Cultuur & Religie van Portugal

Bevolking

In Portugal wonen meer dan 10 miljoen mensen die een redelijk gevarieerde etnische afkomst hebben, met onder andere Joodse en Moorse invloeden. Veertig procent van de bevolking woont in een stad met meer dan 10.000 inwoners. De hoofdstad Lissabon (de agglomoratie) heeft circa drie miljoen inwoners. De volksaard van de Portugezen kan over het algemeen omschreven worden als hoffelijk, tolerant, zachtmoedig, bescheiden, sentimenteel, gereserveerd, niet al te uitbundig, filosofisch, nieuwsgierig en vasthoudend. De Portugees is bijzonder gehecht aan zijn geboortestreek en heeft sterke familiebanden.

De bevolking bestaat uit Portugezen, Angolezen en Mozambikanen.

Aantal inwoners van Portugal is 10.825.000

Cultuur

Niets in Portugal is zo specifiek Portugees als de fado, de eeuwenoude Portugese volksmuziek, die weinig gelijkenis vertoont met de volksmuziek van enig ander land. Om de oudste fadovorm, de trieste ‘fado menor’ te kunnen begrijpen, moet je iets weten van de typisch Portugese ‘saudade’. Het Portugese woord ‘saudade’ is onvertaalbaar en wordt in de wereldliteratuur dan ook meestal onvertaald gelaten. Het is ondefinieerbaar en betekent zoiets als heimwee, verlangen naar het verlorene, het onbereikbare, onzekerheid en angst voor de toekomst. De ‘saudade’ onderscheidt de Portugees van alle andere Zuid-Europeanen. De ‘fado menor’ is de fado van de ‘saudade’ en is al zeer oud. Naast de trieste ‘fado menor’ is er ook een andere opgewektere fado, de ‘fado de Coimbra’. Deze is speels en studentikoos; Coimbra is dan ook de oudste universiteitsstad van Portugal en de op vijf na oudste universiteitsstad van Europa. De Portugese fado is over de hele wereld bekend geworden door de beroemde Portugese fadozangeres Amalia Rodrigues. Open staan en respect tonen voor de bevolking van onze vakantielanden dragen bij aan unieke ervaringen en aan het behoud van de authentieke culturen en tradities van elk land. Pas waar nodig je kleding aan en fotografeer alleen mensen die dat op prijs stellen.

Religie

Het veruit belangrijkste geloof in Portugal is het katholicisme. Daarnaast vind je andere religies zoals het protestantse, islamitische en joodse geloof. Deze vallen echter in het niet bij het aantal rooms-katholieken. Bij bezoek aan kerken moeten de armen en schouders bedekt zijn en mogen er geen korte broeken gedragen worden.

Indeling naar religie:
Rooms Katholiek 81%
Overig 13%
Geen religie 7%

Geschiedenis & Politiek van Portugal

Geschiedenis

Rond 2000 voor Christus werd het Iberisch Schiereiland overstroomd door Kelten en Iberiërs. De strijdlustige stam der Lusitaniërs bouwde op bijna elke heuvel in het noorden van het land zijn ‘castros’ (versterkte bergstadjes), de huidige ‘citanes’, waarvan de bekendste Briteiros is. De Moren uit Zuid-Afrika veroverden het land in korte tijd en kwamen helemaal tot in het noorden van het Iberisch Schiereiland, zelfs over de Pyreneeën en werden toen weer langzaam teruggedreven. In Portugal bezetten ze vanaf de achste eeuw het land ten zuiden van Vouga, ter hoogte van Alveiro. De Moren kwamen niet om te vernietigen en de bevolking uit te buiten. Zij brachten een hoge beschaving met zich mee en op het gebied van landbouw, industrie, techniek en wetenschappen waren zij de inheemse bevolking ver vooruit. Vele gewoonten en gebruiken en ook kunstopvattingen werden van de Moren overgenomen met behoud van de eigen godsdienst. De Moren waren en bleven Mohammedaans en dat was een doorn in het oog van de christelijke wereld. In de elfde eeuw werd begonnen met de herovering van het gebied; een periode die bekend staat als de ‘reconquista’, een strijd die voornamelijk gevoerd werd vanuit het Spaanse Castilië. Portugal kreeg in 1139 een eigen koning, Alfonso I, die tot het einde van de veertiende eeuw regeerde. Eerst werd Coimbra en later Lissabon de hoofdstad en in 1249 werd eindelijk het zuidelijkste deel van het land op de Moren veroverd en bereikte Portugal zijn huidige grenzen. Met koning João (1385-1433) brak een glorierijke tijd voor Portugal aan. In 1486 zeilt Bartolomeus Dias om Kaap de Goede Hoop, Vasco da Gama vond in 1498 de zeeroute naar Indië. Ook het nieuw ontdekte Amerika trok de belangstelling van Portugal. In 1500 werd Brazilië door Pedro Álvares Cabral bezet voor koning Manuel I. Tijdens diens regering (1495-1521) bereikte Portugal het toppunt van zijn koloniale macht en rijkdom. Maar in diezelfde zestiende eeuw komt ook de terugslag waarbij van het Portugese wereldrijk niets meer overblijft. De staat raakt in 1580 onder het bewind van de Spaanse koning Philip II die het land grondig uitbuit. In deze tijd ontstaat de Fado muziek. In 1640 wist Portugal zich weliswaar weer aan Spanje te ontworstelen maar de welvaart kwam niet terug. In 1908 werd koning Carlos I samen met zijn oudste zoon om het leven gebracht, waarna zijn tweede zoon hem opvolgde. Deze werd in 1910 afgezet en de republiek werd uitgeroepen. Ook toen waren de moeilijkheden nog niet voorbij. Het bleef onrustig tot in 1926 een militaire staatsgreep plaatsvond en het Salazar bewind werd ingesteld, dat de strijd tegen de economische chaos aanbond en op eigen wijze orde op zaken trachtte te stellen. De ontevredenheid over het bewind (voornamelijk over het beleid in de koloniën) uitte zich in 1974 in een machtswisseling, die door het militaire kamp werd bewerkstelligd. De nieuwe machthebbers stond in principe een democratisch Portugal voor ogen.

Staatsinrichting

Portugal is verdeeld in elf provincies, hoewel er administratief een verdeling is gekomen in twintig districten (distritos). Deze weer zijn onder te verdelen in steden en landschappelijke regio’s (concelhos) en daarna in gemeenten (freguesias). Sinds 1976 is het land een democratie met een parlement. Aan het hoofd staat de president, die rechtstreeks gekozen wordt voor een ambtstermijn van vijf jaar. Hij benoemt de premier en de ministerraad en heeft een vetorecht over besluiten die het gekozen parlement heeft genomen.

Staatsvorm

Portugal is een democratische republiek.

Porto

Als je kunt genieten van de mooie dingen van het leven is Porto een topbestemming. Je kunt er heerlijk door de stad slenteren om de fraaie pastelkleurige huizen te bekijken. Een bezoek brengen aan één van de vele musea’s voor een vleugje cultuur. Sluit je dag af met een voortreffelijke maaltijd in één van de vele restaurants van Porto.
En vergeet je niet van de port te proeven!

Porto is een feest!

Braga

Het charmante Braga wordt gekenmerkt door historische architectuur en majestueuze kerken. Breng een bezoek aan het heiligdom Bom Jesus do Monte (Goede Jezus van de Berg) ten noorden van de stad.

Beklim de barokke trap die al kronkelend rond kleine muren naar de kerk toe leidt. Hoewel er al sinds het begin van de 14e eeuw religieuze bouwwerken op de heuvel staan, dateert de huidige versie van het heiligdom uit de 18e eeuw. Vanuit de kerk heb je een prachtig uitzicht op Braga. De stad ligt in een vallei tussen groene heuvels en bergen.

Barcelos (markt)

In Barcelos vindt elke donderdagochtend de grootste markt van Portugal plaats. Kleurrijk, druk en gezellig luid…een traditionele markt. Van bijlen en wijnpersen tot potten en schorten, de verse groente en fruit, de oudere dames met hun konijnen en kippen tot artisanaal gemaakte souvenirs. Je komt het hier allemaal tegen!

Figueira da Foz

Figueira da Foz ligt aan de monding van de Mondego rivier, en staat bekend om zijn zeer lange en brede stranden. In de omgeving van Figueira da Foz is het de moeite waard om het gebergte Serra da Boa Viagem te beklimmen en het panorama te bekijken vanaf het uitzichtpunt Miradouro da Vela, waar u de stad kunt zien en de zoutbanken van de Mondego, en, als het goed en helder weer is, de Berlenga-eilanden (Ilhas Berlengas).

Portugal / Porto 12 dagen 

€530,- p.p. op basis van 4 personen in een 4-persoons appartement  

€600,- p.p. op basis van 3 personen in een 4-persoons appartement

€610,- p.p. op basis van 2 personen in een 4-persoons appartement

Incl.: 1 overnachting op de heenweg in Spanje, 1 overnachting op de terugweg nabij Parijs, excursies, appartement en toeristenbelasting.

Dagprogramma Portugal

Dag 1:
18:30 uur Vertrek vanuit Schiphol Bushalte C13 halte touringscars
19:30 uur Vertrek vanuit Den Haag Aagjedekenlaan hoek MR Roemer Visscherstraat (nabij Tac ’90) 
20:15 uur Vertrek vanuit Rotterdam Stadionweg (Shell/MC Donalds Feyenoord). 

Hierna rijden we door (met enkele tussenstops) richting Zuid-Frankrijk – grens Spanje.

Dag 2: 
Omstreeks 14:00-15:00 uur komen we aan bij onze hotel voor de overnachting.

Dag 3: 
Na het ontbijt vertrekken wij rond 09:00 uur richting Porto. Tegen het einde van de middag komen we aan bij het appartementencomplex “Spot Porto”. Na inchecken is men vrij om de buurt te verkennen. Per appartement is een borg van €100,- vereist.

Dag 4: 
Stad bezichtigen, boottocht en wijnkelder. Markt is optioneel.

Dag 5: 
Indien het weer het toelaat gaan we zwemmen met de kids, anders is men vrij om op eigen houtje de omgeving te verkennen (entree bij het zwembad is inbegrepen).

Dag 6: 
Excursie naar Outlet Mall en Stadstour.

Dag 7
Excursie naar Barcelos markt en Braga.

Dag 8: 
Excursie naar Fiquera da Foz (strand en winkelen)

Dag 9:  Vrij

Dag 10: 
Tussen 16:00-17:00 uur controle appartement en evt. teruggave borg. Om 17:00 uur vertrek richting NL.

Dag 11: 
Rond 14:00 uur aankomst bij hotel in Noisy le Grand nabij Parijs. 20:00-21:00 uur Parijs by Night tour.

Dag 12: Vertrek rond 10:00 uur, aankomst in Den Haag rond 18:00 uur.

 

Portugal / Porto 12 dagen 

€530,- p.p. op basis van 4 personen in een 4-persoons appartement  

€600,- p.p. op basis van 3 personen in een 4-persoons appartement

€610,- p.p. op basis van 2 personen in een 4-persoons appartement

Dagprogramma Portugal

Dag 1:
18:30 uur vertrek vanuit Schiphol bushalte C13 halte touringscars.
19:30 uur Vertrek vanuit Den Haag Aagjedekenlaan hoek MR Roemer Visscherstraat (nabij Tac ’90) 
20:15 uur vertrek vanuit Rotterdam Stadionweg (Shell/MC Donalds Feyenoord).
Hierna rijden we door (met enkele tussenstops) richting Zuid-Frankrijk – grens Spanje.

Dag 2: 
Omstreeks 14:00-15:00 uur komen we aan bij onze hotel voor de overnachting.

Dag 3: 
Na het ontbijt vertrekken wij rond 09:00 uur richting Porto. Tegen het einde van de middag komen we aan bij het appartementencomplex “Spot Porto”. Na inchecken is men vrij om de buurt te verkennen. Per appartement is een borg van €100,- vereist.

Dag 4: 
Stad bezichtigen, boottocht en wijnkelder. Markt is optioneel.

Dag 5: 
Indien het weer het toelaat gaan we zwemmen met de kids, anders is men vrij om op eigen houtje de omgeving te verkennen (entree bij het zwembad is inbegrepen).

Dag 6: 
Excursie naar Outlet Mall en Stadstour.

Dag 7
Excursie naar Barcelos markt en Braga.

Dag 8: 
Excursie naar Fiquera da Foz (strand en winkelen)

Dag 9:  Vrij

Dag 10: 
Tussen 16:00-17:00 uur controle appartement en evt. teruggave borg. Om 17:00 uur vertrek richting NL.

Dag 11: 
Rond 14:00 uur aankomst bij hotel in Noisy le Grand nabij Parijs. 20:00-21:00 uur Parijs by Night tour.

Dag 12: Rond 10:00 uur, aankomst in Den Haag rond 18:00 uur.

Inclusief: 

  • Vervoer met een luxe tourbus
  • Verblijf in een hotel met ontbijt
  • Tours
  • Koffie/thee en frisdrank in de bus

Exclusief:

  • Entree’s 
  • Persoonlijke uitgaven
  • Lunch/Diner

Opstappen in Den-Haag

19:30 uur Vertrek vanuit Den Haag Aagjedekenlaan hoek MR Roemer Visscherstraat (nabij Tac ’90) 

Opstappen in Rotterdam

20:15 uur vertrek vanuit Rotterdam Stadionweg (Shell/MC Donalds Feyenoord).

Opstappen op Schiphol

18:30 uur vertrek vanuit Schiphol bushalte C13 halte touringscars.